Ändringar

Rad 38: Rad 38:  
==Att hålla reda på resultaten==
 
==Att hålla reda på resultaten==
 
Så kommer vi till det svåraste: att välja ett program för att hålla reda på forskningsresultaten.
 
Så kommer vi till det svåraste: att välja ett program för att hålla reda på forskningsresultaten.
 +
 +
Det finns många program, några på svenska, några är gratis, många är billiga och några är dyra. Många fungerar i Windows, några i Mac-OS och några i Linux. Många av programmen kan publicera resultaten på en hemsida på internet för den som vill dela med sig av resultaten.
 +
 +
:Vissa av programmen i den senare kategorin är helt internetbaserade och körs alltså bara på internet. Jag har valt ett sådant för min egen forskning: [http://lythgoes.net/genealogy/software.php '''The Next :Generation of Genealogy Sitebuilding, TNG''']. Det har både för- och nackdelar och för mig överväger fördelarna. Programmet är kraftfullt och har den stora fördelen att jag alltid har det med mig (så länge :jag kan nå internet). Jag delar också forskningen med min pappa och i behöver aldrig synkronisera innehållet, det hamnar direkt på samma ställe.
 +
 +
:För den som börjar med släktforskning kanske ett helt internetbaserat program är det bästa valet. Det är bra att börja med ett program som man kör på den egna datorn. De program som är vanligast i den här kategorin och för svenska släktforkare är [http://www.dannbergsdata.se/ '''MinSläkt'''] och [http://www.dis.se/sv/verktyg/disgen.html '''Disgen''']. Båda programmen är gratis att ladda hem för att prova.
 +
 +
:Till Mac:en finns [http://www.syniumsoftware.com/macfamilytree/ '''MacFamilyTree'''] och [http://www.leisterpro.com/ '''Reunion''']. Även dessa med gratis testversioner.
 +
 +
:Ett program som finns för både Windows och Mac och som blivit jättestort är [http://www.familytreemaker.com/ '''Family Tree Maker'''].
 +
 +
:Kör man Linux är det främst [http://gramps-project.org/ '''Gramps'''] som är känt.
 +
 +
Återigen en lista som kan göras lång och valet är mycket en smaksak. Ta något som känns bra och prova. Valet är inte helt slutgiltigt tack vare att nästan alla kan utbyta information med varandra. Det går till så att man exporterar sin databas till ett filformat som kallas [http://en.wikipedia.org/wiki/GEDCOM '''GEDCOM''']. Filen kan sedan importeras i ett annat släktforskningsprogram.
 +
 +
Jag vill dock vara för att export/importfunktionerna inte är helt 100%-iga mellan alla program. Det betyder att man kan behöva rätta till en del information efter importen. Därför är det bra om du lyckats välja det program du tänker använda innan din forskning innehåller för mycket information.