Ändringar

Rad 58: Rad 58:  
Jag vet, nu snurrar det. Var bara beredd på anförluster i din antavla som en del av äventyret.
 
Jag vet, nu snurrar det. Var bara beredd på anförluster i din antavla som en del av äventyret.
   −
==Det genetiska arvet dör snabbt==
+
==Anförluster och inavel==
   −
Genetiskt tunnas vårt släktskap ut snabbt mellan generationerna. Redan efter 5 eller 6 generationer är chansen låg att man kan betraktas som mer genetiskt lik en förfader än vilken person som helst. På många platser i landet börjar samma person dyka upp på flera ställen i en antavla redan efter 5-6 generationer och detta kallas som sagt för anförlust. Ett känsligt ämne i detta sammanhang är inavel och för att göra en lite mildrande parallell kan jag säga att inom seriös husdjursuppfödning beräknar man en inavelskoefficient för att förhindra genetiska defekter. Man bekymrar sig då sällan att beräkna detta så långt tillbaka som 6 generationer just för att det genetiska arvet snabbt tunnas ut.
+
Genetiskt tunnas vårt släktskap ut snabbt mellan generationerna. Redan efter 5 eller 6 generationsled kan man knappt betraktas som mer genetiskt lik en kusin än vilken person som helst. På många platser i landet börjar samma person dyka upp på flera ställen i en antavla redan efter 5-6 generationer och detta kallas som sagt för anförlust. Det är ju tyvärr oundvikligt att prata om det laddade begreppet inavel i detta sammanhang och för att göra en lite mildrande parallell kan jag säga att inom seriös husdjursuppfödning beräknar man en inavelskoefficient för att förhindra genetiska defekter. Man bekymrar sig då sällan att beräkna detta så långt tillbaka som 6 generationer just för att det genetiska arvet snabbt tunnas ut. Den nyfikne kan förstås fördjupa sig populationsgenetikens teorier. Här ska jag nöja mig med att berätta att helsyskon har 50% gemensamma arvsanlag (100% om de är enäggstvillingar). Kusiner har 12,5% gemensamma arvsanlag och 3:dje-kusiner (bryllingar) har bara 3%. I Sverige är äktenskap mellan helkusiner fullt lagligt.
   −
Ett exempel på ett släktträd med många anförluster är {japopup type="iframe" content="http://sv.wikipedia.org/wiki/Karl_II_av_Spanien" width="800" height="600" }kung Karls II av Spanien antavla{/japopup}.
+
Ett exempel på ett släktträd med många anförluster är [http://sv.wikipedia.org/wiki/Karl_II_av_Spanien kung Karls II av Spanien antavla]