Ändringar

Rad 29: Rad 29:  
==Timglas==
 
==Timglas==
 
[[Fil:timglas.png|right|150px]]
 
[[Fil:timglas.png|right|150px]]
Om man kombinerar en persons antavla med dennes ättlingaverk får man ett släktträd som får formen av två trianglar på varandra med spetsarna mot varandra. Ett sådant släktträd kallas, på grund av sin form, för ett timglasträd. Huvudpersonen finns i mitten av timglaset och ingår i både antavlan ovanför och ättlingaverket nedanför. Jag skulle tycka det var jättekul att rita upp min farfarsfars timglsträd men det går åt stora ytor för detta och jag får inte tapetsera väggarna med min släktforsking här hemma.
+
Om man kombinerar en persons antavla med dennes ättlingaverk får man ett släktträd som får formen av två trianglar på varandra med spetsarna mot varandra. Ett sådant släktträd kallas, på grund av sin form, för ett timglasträd. Det är lite ovanligt med timglasträd men en del datorprogram kan göra sådana och det är så jag själv upptäck dem. Huvudpersonen finns i mitten av timglaset och ingår i både antavlan ovanför och ättlingaverket nedanför. Jag skulle tycka det var jättekul att rita upp min farfarsfars timglsträd men det går åt stora ytor för detta och jag är ganska nöjd med de tapeter som vi har här hemma.
   −
Vissa släktingar hamnar bredvid trädet.
+
Vissa släktingar hamnar bredvid trädet. Mina syskon, kusiner, sysslingar eller vad det nu kan heta finns ju inte med i varesig min antavla eller mitt ättlingaverk. De finns däremot med i mina förfäders ättlingaverk. De här släktingarna är svåra att presentera i ett komplett släktträd. Man måste visa upp dem i flera släktträd.
   −
Mina syskon, kusiner, sysslingar eller vad det nu kan heta finns ju inte med i varesig min antavla eller mitt ättlingaverk. De finns däremot med i mina förfäders ättlingaverk. De här släktingarna är svåra att presentera i ett komplett släktträd. Man måste visa upp dem i flera släktträd.
+
Kartan över släkten blir snabbt komplex och svår att presentera. Otaliga är gångerna jag sett intresset svalna i mina åhörares ögon när jag försöker visa upp mina fantastiska forskningsresultat. Mitt råd till dig är att välja ut ett träd som bara innehåller det som för åhöraren är mest intressant och visa upp det. Behåll resten för dig själv. Och som du säkert förstår är det till stor hjälp med bra verktyg i form av datorprogram.
    
==Alla människor är släkt med varandra==
 
==Alla människor är släkt med varandra==