Rad 59: Rad 59:
  
 
På Brunskogs kyrkogård finns två familjegravar. I den ena är Samuel, Clara Maria och dottern Julia Maria begravda och i den andra finns syskonen Gustav, Klara Augusta och Gerda Sofia samt sonsonen Gustav Verner.
 
På Brunskogs kyrkogård finns två familjegravar. I den ena är Samuel, Clara Maria och dottern Julia Maria begravda och i den andra finns syskonen Gustav, Klara Augusta och Gerda Sofia samt sonsonen Gustav Verner.
 +
 +
==Kuriosa om bockarna från Brunskog==

Versionen från 27 september 2013 kl. 15.12

Carl Bruse

Carl Bruse föddes den 25:e juli 1873 i byn Brunsberg i Brunskogs socken, Jösse härad i Värmland, som Carl Samuel Olsson, son till maskinisten Samuel Olsson och dennes hustru Clara Maria Persdotter. Carl var den femte av sju syskon. Fadern kom ursprungligen från Trankil socken längst ner i sydvästra hörnet av Värmland, på gränsen mot Dalsland och Norge. Modern kom från Billingsfors mitt i norra delen av Dalsland.

I dalgången mellan sjöarna Värmeln och Säveln rinner det vatten som kallas Brunsbergsälven. Spångedal är ett gammalt namn för byn Brunsberg, som ligger mitt på sträckan mellan sjöarna. På platsen fanns från andra halvan av 1600-talet en stångjärnshammare som utvecklades till Brunsbergs bruk. Brukets verksamhet upphörde på 1880-talet.

Underofficer Carl Bruse

Inskrivning i Jösse härad

När Carl Olsson kallades till mönstring i Jösse härads kompaniområde 1894 var han redan militär. I inskrivningslängden fick han inget nummer med kommentaren att han var volontär i Livregementet till fot. Soldatnamnet Bruse noterades bredvid hans patronymikon Samuelsson. Förmodligen var Carl inte på plats vid inskrivningen eftersom man inte noterat att han kallades Olsson.

1893 slogs Närkes regemente och Livregementets grenadjärkår samman och bildade Livregementet till fot. Livregementets grenadjärkår hade ursprungligen övningsplats vid Utnäs löt i Strömsholm medan Närkes regemente höll till vid Sannahed söder om Kumla. De båda gamla regementena bildade varsin bataljon i det nya och övningsplats blev Sannahed.

Sannahed var redan före 1893 också övningsplats för Livregementets husarkår som detta år bildade Livregementets husarer. Livregementet till fot var ett infanteriregemente medan Livregementets husarer fortfarande är och var ett kavalleriregemente.

I husförhörslängden från Brunskog 1891-1895 står att Carl är "volontär vid Livregementet till fot". Ett vanligt sätt att bli officerare var att börja som volontär. Volontärerna var frivilliga som utbildade sig till underofficerare och officerare både vid armén och flottan. Texten i husförhörslängden är korrigerad och först stod det "Nerikes regemente". Carl var alltså volotär redan innan omorganiseringen 1893.

I församlingsboken från Brunsberg 1896-1909 står det att Carls Bruse är "sergeant vid Westra Nerkes regemente". Texten är även här korrigerad från att först ha lytt "Volontär vid Lifregementet till fot". Det här betyder att Carl vid den här tiden övergår från att vara volontär till att bli fast anställd underofficer. Det fanns inget Västra Nerikes regemente men i Livregementet till fot hette det 7:de kompaniet Westra Nerikes kompani och kompanichef var Fabian de Geer.

Infanteriregementet Livregementet till fot bytte 1904 namn till Livregementets grenadjärer (I3). Regementet blev kvar på Sannahed till 1912 då det flyttade till Örebro.

Carl Olsson får alltså soldatnamnet Bruse, förmodligen taget från Carls hemort Brunskog i Värmland.

Bokhållare vid Ullavi gård

Ullavi var fram till början av 1870-talet översteboställe för Livregementets husarkår och innehades av baron Palmstjerna. Bostället drogs sedan in av staten. Ullavi arrenderades därefter av officeren och friherren Fabian Otto de Geer på Bålby från 1874 till 1890 och vidare fram till november 1902. Carl Bruse var bokhållare vid Ullavi i två år från mars 1901 till mars 1903. Fabian de Geer var född på Säbylund i Kumla som ägdes av familjen Lewenhaupt men som vid Fabians födelse hade arrenderats av hans far.

Säbylund

Efter att Carl lämnat tjänsten som bokhållare vid Ullavi bodde han ett drygt halvår på Säbylund i Kumla. I kyrkboken är han skriven tillsammans med bokhållare Gustav Hjalmar Löfstedt men titeln är bara sergeant. Herrgården innehades då av fideikomissarie Eugène Lewenhaupt, och var som sagt den herrgård där Fabian de Geer var född.

Lärare vid Kävesta folkhögskola

Under ett halvår, vintern och våren 1903-1904 var Carl biträdande lärare vid Örebro läns folkhögskola i Kävesta. Det kan ha varit här han först mötte sin blivande fru Anna Karlsson.

Bruksförvaltare vid Karmansbo bruk

Karmansbo bruk 1905-1911

1904 blir Carl bruksförvaltare vid järnbruket i Karmansbo i Västmanland. Första tiden bor han vid gården Täkten alldeles intill bruket men på västra sidan av strömmen. Karmansbo bruk och herrgård ligger på östra sidan av Hedströmmen i Heds socken i Västmanland. Sockengränsen går längs strömmen och eftersom Carl Bruse först bodde på den västra sidan var han då kyrkobokförd i Västra Skedvi församling.

1906 gifter sig Carl med Anna Karlsson i Askersund, hennes hemort. Efter vigseln flyttar de båda in i flygelbyggnaden på Karmansbo herrgård. I september 1907 föder Anna en flicka som dör vid födseln.

Jordbruksförvaltare vid Skyllbergs bruk

Efter fem år som bruksförvaltare i Karmansbo flyttar Carl med sin Anna till Skyllberg där Carl blir jordbruksförvaltare eller godsförvaltare vid bruket.

Skyllbergs bruk ligger i Lerbäcks socken men precis som Täkten i Karmansbo ligger Carls och Annas bostad på västra sidan om strömmen och sockengränsen, och kyrkobokföringsförsamlingen är därför Snavlunda. Adressen är Långsberg som annars är känd för det "träslott" som låg på platsen. I Skyllberg föds de två flickorna Ingmari 1911, och Marga 1913.

Arrendator av Ullavi gård

1913 flyttar familjen till Ullavi. Carl får nu återse gården där han tidigare varit bokhållare men nu arrenderar han den själv av staten. På Ullavi föds döttrarna Märta 1915, och Bibbi 1918.

Carl blir kvar på Ullavi till sin död 1939 och är begravd på Sköllersta kyrkogård.

Den övriga familjen Olsson

Samuel dog 1902 medan Clara Maria levde till 1919. De fick sju barn varav fem nådde vuxen ålder.

  • Gustav, född 1861, död 1941.
  • Wilhelm Richard, född 1865, död 1877, blev bara 12 år.
  • Julia Maria, född 1867, död 1925.
  • Clara Augusta, född 1871, död 1945.
  • Carl Samuel, född 1873, död 1939.
  • Gerda Sofia, född 1876, död 1879, blev bara 4 år.
  • Gerda Sofia, född 1879, död 1956.

Äldsta sonen Gustav flyttade via Karlstad till Göteborg och vid år 1900 bodde systern Clara Augusta hos honom. Yngsta systern Gerda Sofia, eller faster Gerda, bodde kring år 1940 på Ullavi.

Alla Carl Bruses fyra vuxna syskon återvände till trakten kring Brunsberg och alla dog ogifta. Äldsta brodern Gustav fick en son, Gustav Verner, år 1900 med en Maria Charlotta Erdman i Göteborg. Gustav Verner följde i trettonårsåldern med fadern hem till Brunsberg och bodde med Gustavs syster Julia Maria och farmodern.

På Brunskogs kyrkogård finns två familjegravar. I den ena är Samuel, Clara Maria och dottern Julia Maria begravda och i den andra finns syskonen Gustav, Klara Augusta och Gerda Sofia samt sonsonen Gustav Verner.

Kuriosa om bockarna från Brunskog