Skillnad mellan versioner av "Datorprogram för släktforskning"

Rad 19: Rad 19:
  
 
==Arkiv som man kör på sin dator==
 
==Arkiv som man kör på sin dator==
Det finns flera offline-arkiv som man kan köpa på CD eller DVD-skiva. De kostar förstås en del pengar och är inte helt nödvändiga för att börja släktforska. De som jag tycker är mest användbara är '''Sveriges Dödbok 1901-2009''' och '''Sveriges Befolkning'''. Den senare finns i finns i sex titlar från olika år: '''1880''', '''1890''', '''1900''', '''1970''', '''1980''' och '''1990'''.
+
Det finns flera offline-arkiv som man kan köpa på CD eller DVD-skiva. De kostar förstås en del pengar och är inte helt nödvändiga för att börja släktforska. De som jag tycker är mest användbara är '''Sveriges Dödbok 1901-2009''' och '''Sveriges Befolkning'''. Den senare finns i finns i sex titlar från olika år: '''1880''', '''1890''', '''1900''', '''1970''', '''1980''' och '''1990'''. Dödboken innehåller sökbara uppgifter på nästan alla som avlidit i Sverige mellan åren 1901 och 2009. Befolkningsskivorna innehåller alla personer som levde i Sverige respektive år.
 +
 
 +
Har man släktingar som levde i Stockholm är också skivan '''Rotemannen''' mycket användbar. Den innehåller det så kallade Rotemansarkivet som fördes över Stockholms befolkning under åren mellan 1878 och 1926. Rotemansarkivet finns också sökbart utan kostnad via internet på [http://www.ssa.stockholm.se/Anvand-arkiven/Folkbokforing-och-mantalsskrivning/Rotemansarkivet/ Stockholms stadsarkivs hemsida].
 +
 
 +
Det finns också en skiva med ett register över en stor del av de begravda i Sverige: '''Begravda i Sverige'''.
 +
 
 +
Skivorna är utgivna av Sveriges Släktforskarförbund och kan köpas direkt från [http://genealogi.netrix.se/shop/ deras nätbutik]. Vill man ha alla måste man dock göra sig av med flera tusenlappar.

Versionen från 13 november 2012 kl. 21.44

För inte så många år sedan var släktforskningen ett rent hantverk. Med anteckningsmaterial i högsta hugg satt man i Landsarkiven och bläddrade i de gamla kyrkoböckerna. Under 1950-talet mikrofilmades kyrkoböckerna av representanter från Mormonkyrkan och då fick Riksarkivet en uppsättning av materialet.

När jag som tonåring först kom i kontakt med släktforskningen kunde man beställa mikrofilmskopior för lån och om man inte själv hade apparat för att titta på filmen så fanns sådana att tillgå på stadsbiblioteket. Anteckningar gjorde man fortfarande på papper. När jag sedan, i vuxen ålder, återfick intresset för släktforskning hade mycket förändrats. Datorer hade blivit var mans egendom och mikrofilmerna hade digitaliserats och var tillgängliga via internet.

Att kunna sitta hemma vid sin dator har gjort släktforskningen mycket mera tillgänglig och därmed också mer populär. Det kan också gå mycket fortare nu när man inte behöver vänta på att nästa paket av beställda mikrofilmer ska komma.

Några tips till att borja med

Den här artikeln kommer inte att vara en komplett manual för val av program för din släktforskning. I bästa fall skingrar jag några dimmor kring vad som finns och vad du behöver. Det finns mycket mera hjälp att få från andra hemsidor och lite Googlande på egen hand kommer att hjälpa dig lite mer tillrätta. Men några tips ska jag förstås ge nu när jag har börjat.

Program för att kunna läsa i arkiven

För att läsa i de svenska kyrkoarkiven via internet finns det program från tre huvudkonkurrenter. Den jag först kom i kontakt med var företaget Genline och de två konkurrenterna är Riksarkivets egna SVAR och företaget ArkivDigital. Idag använder jag bara ArkivDigital som jag tycker är lättast att använda och innehåller nyfotograferade bilder på kyrkoböckerna och på böcker ur andra arkiv som kan vara intressanta för släktforskare. ArkivDigitals bilder är nytagna och i färg och därmed mycket lättlästa, eller i alla fall tydliga, jämfört med de digitaliserade mikrofilmerna.

Alla tre är abonnemangstjänster och kostar i storleksordningen 1000 kr per år. Alla har abonnemang för kortare perioder som kostar någon eller några hundralappar och ger möjlighet att prova på. Man kanske inte har tid att släktforska året runt och det talar ju också för att kortare abonnemang är ett bra alternativ.

Det är viktigt att poängtera att de inte har riktigt samma innehåll. ArkivDigital är nyast och håller på att fotografera böcker för fullt. Jag har haft tur hittills och alla församlingar jag behövt har funnits. På företagens hemsidor finns innehållsförteckningar så att man kan jämföra dem lite grand.

Mitt bästa råd är att prova lite själv. Var beredd på att byta någon gång och börja med korta abonnemang.

Arkiv som man kör på sin dator

Det finns flera offline-arkiv som man kan köpa på CD eller DVD-skiva. De kostar förstås en del pengar och är inte helt nödvändiga för att börja släktforska. De som jag tycker är mest användbara är Sveriges Dödbok 1901-2009 och Sveriges Befolkning. Den senare finns i finns i sex titlar från olika år: 1880, 1890, 1900, 1970, 1980 och 1990. Dödboken innehåller sökbara uppgifter på nästan alla som avlidit i Sverige mellan åren 1901 och 2009. Befolkningsskivorna innehåller alla personer som levde i Sverige respektive år.

Har man släktingar som levde i Stockholm är också skivan Rotemannen mycket användbar. Den innehåller det så kallade Rotemansarkivet som fördes över Stockholms befolkning under åren mellan 1878 och 1926. Rotemansarkivet finns också sökbart utan kostnad via internet på Stockholms stadsarkivs hemsida.

Det finns också en skiva med ett register över en stor del av de begravda i Sverige: Begravda i Sverige.

Skivorna är utgivna av Sveriges Släktforskarförbund och kan köpas direkt från deras nätbutik. Vill man ha alla måste man dock göra sig av med flera tusenlappar.