Rad 20: Rad 20:
  
 
== Lärare vid Kävesta folkhögskola ==
 
== Lärare vid Kävesta folkhögskola ==
Under ett halvår, vintern och våren 1903-1904 var Carl biträdande lärare vid Örebro läns folkhögskola i Kävesta.
+
Under ett halvår, vintern och våren 1903-1904 var Carl biträdande lärare vid Örebro läns folkhögskola i Kävesta. det kan ha varit här han först mötte sin blivande fru Anna Karlsson.
  
 
== Bruksförvaltare vid Karmansbo bruk ==
 
== Bruksförvaltare vid Karmansbo bruk ==

Versionen från 9 september 2013 kl. 00.01

Carl Bruse föddes den 25:e juli 1873 i Brunsberg i Brunskogs socken i Värmland, som Carl Samuel Olsson, son till Samuel Olsson och Clara Maria Persdotter. Carl var den femte av sju syskon.

Underofficer Carl Bruse

1893 slogs Närkes regemente och Livregementets grenadjärkår samman och bildade Livregementet till fot. Livregementets grenadjärkår hade ursprungligen övningsplats vid Utnäs löt i Strömsholm medan Närkes regemente höll till vid Sannahed söder om Kumla. De båda gamla regementena bildade varsin bataljon i det nya. Det nya regementets övningsplats blev Sannahed.

Sannahed var före 1893 också övningsplats för Livregementets husarkår som detta år bildade Livregementets husarer. Livregementet till fot var ett infanteriregemente medan Livregementets husarer fortfarande är och var ett kavalleriregemente.

I husförhörslängden från Brunskog 1891-1895 står att Carl är "volontär vid Livregementet till fot". Ett vanligt sätt att bli officerare var att börja som volontär. Volontärerna var frivilliga som utbildade sig till underofficerare och officerare både vid armén och flottan. Texten är korrigerad och först stod det "Nerikes regemente". Korrigeringen kan tyda på att Carl blev volontär nära eller precis år 1893.

I församlingsboken från Brunsberg 1896-1909 står det att Carls Bruse är "sergeant vid Westra Nerkes regemente". Texten är även här korrigerad från att först ha lytt "Volontär vid Lifregementet till fot". Det här kan betyda att Carl vid någon tidpunkt övergår från att vara volontär till att bli fast anställd underofficer. Västra Nerikes regemente är mer gåtfullt eftersom det aldrig funnits något sådant regemente. Vid Livregementets husarer, som alltså också fanns vid Sannahed, finns Västra Närkes skvadron. Carls fasta anställning som underofficer kanske istället var vid kavalleriregementet. I församlingsboken från Säbylund 1901-1905, där Carl var kyrkobokförd under 1903, står det "Bruse, Karl Samuel, segeant, värnplitsförhållanden: fast anställd".

Infanteriregementet Livregementet till fot bytte 1904 namn till Livregementets grenadjärer (I3). Regementet blev kvar på Sannahed till 1912 då det flyttade till Örebro medan kavalleriregementet flyttade till Skövde redan 1905. Om Carl var förlagd till Sannahed efter 1905 måste det ha varit vid I3.

Carl Olsson får alltså soldatnamnet Bruse. Soldatnamnet kan vara fantasifullt taget från Carls hemort Brunsberg i Värmland.

Bokhållare vid Ullavi gård

Ullavi var fram till början av 1870-talet översteboställe för Livregementets husarkår och innehades av baron Palmstjerna. Bostället drogs därefter in till staten. Ullavi arrenderades av officeren och friherren Fabian Otto de Geer på Bålby från 1874 till 1890 och vidare fram till november 1902. Carl var bokhållare vid Ullavi från mars 1901 till mars 1903. Fabian de Geer var född på Säbylund i Kumla som ägdes av familjen Lewenhaupt men som vid hans födelse arrenderades av Fabians far.

Säbylund

Efter att Carl lämnat tjänsten som bokhållare vid Ullavi bodde han ett drygt halvår på Säbylund i Kumla. I kyrkboken är han skriven tillsammans med bokhållare Gustav Hjalmar Löfstedt men titeln är bara sergeant. Herrgården innehades då av fideikomissarie Eugène Lewenhaupt, och var som sagt den herrgård där Fabian de Geer var född.

Lärare vid Kävesta folkhögskola

Under ett halvår, vintern och våren 1903-1904 var Carl biträdande lärare vid Örebro läns folkhögskola i Kävesta. det kan ha varit här han först mötte sin blivande fru Anna Karlsson.

Bruksförvaltare vid Karmansbo bruk

Karmansbo bruk och herrgård ligger på östra sidan av Hedströmmen i Heds socken i Västmanland. Sockengränsen går längs strömmen och eftersom Carl Bruse först bodde på den västra sidan var han då kyrkobokförd i Västra Skedvi församling.

Jordbruksförvaltare vid Skyllbergs bruk

Arrendator av Ullavi gård